luni, 24 august 2009

bazna - turism de calitate

Bazna este un satuc extraordinar, cu potential. Am fost anul trecut acolo la indemnul unei prietene care ii cunostea pe baietii de la gaz... care detin monopolul zonei. Desi firma de stat salariile sunt imense iar angajatii au gratuitati foarte mari, de la concediu platit si pana la intrare gratuita in bazele de agrement ale firmei...
Acest lucru duce la cresterea tarifelor pentru ceilalti muritori care isi doresc sa petreaca o zi linistita. Intrarea in baza de agrement a costat 50 ron de persoana iar cazarea... trecea de 100 euro pe noapte. Hotelul are 3 stele si se numeste Hotel Expro. Totusi conditii de lux, fata de alte statiuni romanesti.

Accesul se face cu masina pe DN14A până în comuna Blăjel de unde mai avem inca 4 km.
Denumirea: Bazna (Felsőbajom, Bázna, Baaßen, Boßern, Braßern, Broßen, Oberbaßen, Baaßen, Baußn, Bassania).
Anul primei atestări scrise: 1271; Ştefan V dăruieşte satul nobilului comite Bozouch, fiul lui Inok.
Pe teritoriul satului, la locul numit Lempeş, se află o aşezare neolitică cu ceramică pictată. Într-un loc neprecizat s-a descoperit un depozit de bronzuri din prima epocă a fierului, conţinând vase şi cca 100 vârfuri de săgeţi de tip scitic.la limita nordică a localităţii. In hotarul nordic al localităţii exista un vicus.
Actuala biserică luterană, odinioară purtând hramul Sf. Nicolae, are aspectul unei construcţii specifice goticului târziu transilvănean din primul sfert al secolului XVI. Cu toate acestea, unele detalii ale portalului de V par să indice o fază romanică a monumentului, astăzi integral suprapusă de construcţia gotică.

Corul supraînălţat are galerii de luptă şi ambrazuri de tragere. În turn sunt păstrate trei clopote medievale. Clopotul mare poartă următoarea o inscripţie: In honore sancti Nicolai benedictus sit huius campanae sonus in nomine patris filii et spiritus sancti amen! Campanae quae destruat auram nocivam sanctae trinitatis virtus, iar clopotul mic, care pare a fi cel mai vechi, databil ante 1400, are o altă inscripţie, cu majuscule: O REX GLORIE VENI. Clopotul mijlociu este datat 1404, prin inscripţia pe care o poartă. Fortificaţia din jurul bisericii urmează un traiect neregulat. Pe partea de S se ridică turnul de poartă cu patru etaje, care este în acelaşi timp şi turn clopotniţă. În acelaşi turn, la primul nivel este o încăpere locuibilă, cu horn pentru instalaţie de încălzire, numită Alte Rathaus (Primăria Veche). Pe latura de NE se mai ridică un turn, iar pe latura de N curtina este întărită cu un bastion. Schitul ortodox de aici a fost întemeiat în anul 1990.


......................

Chiar daca pentru Romania tarifele sunt normale... se putea si mai bine. Totusi au de la mine un 8 pentru preturi si un 10 pentru apa si curatenie.


Servicii incluse la baza de tratament expro:
Sunt tratate afecţiuni ale aparatului locomotor, ca reumatismul, artroze, spondiloze, stări post traumatism, afecţiuni ginecologice, otolaringologice, endocrine, afecţiuni cauzate de stres. Tratamentele sunt asigurate la bazinul cu apa minerală sarată, bromurată, clorurată, sodică, hipertonă, sub atentă supraveghere medicală. Aplicarea de namol se face pe o regiune limitată sau pe întreg corpul, nămolul cald bazându-şi acţiunea pe elementul termic alternant. Indicat cu precauţie.Hidroterapie, Kinoterapie.

Pentru cazare:
Pensiunea Bassen www.bassen.ro
Complexul Balnear Expro www.bazna.ro (detinut de gazisti)
Complexul Dobsi www.statiuneabazna.ro
Pensiunea Mariana www.bazna-bassen-cazare.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu