Universitatea de Vara de restaurare de monumente si situri
Programul « Pe Drumurile Romane în Tara Motilor »
Editia I, 21 august – 5 septembrie 2009
Organizata de RPER – Rencontres du Patrimoine Europe - Roumanie, sub inaltul patronaj al Academiei Române
Comunicat de presa
Drumurile romane din Tara Motilor sunt putin cunoscute si necartografiate, desi prin bogatia de informatii istorice pe care le poarta si prin frumusetea zonelor pe care le traverseaza, ele merita sa fie introduse în turismul cultural si sportiv, dupa modelul european.
Programul « Pe Drumurile Romane în Tara Motilor » al Universitatii de Vara de restaurare de monumente si situri, ce se va desfasura în trei editii : 2009, 2010, 2011, are ca scop recunoasterea valorii istorice ale acestor vestigii si introducerea lor în reteaua turistica a « Drumurilor Romane » din Europa. Filozofia proiectului este inspirata de Declaratia ICOMOS de la Quebec din 4 octombrie 2008 de « pastrare a spiritului locului », prin salvgardarea patrimoniului material si imaterial, mijloc novator si eficient de contributie la dezvoltarea durabila si sociala în întreaga lume.
Intre 21 august si 5 septembrie 2009, 20 de studenti si doctoranzi participanti la Program,
viitori specialisti si actori ai politicii de patrimoniu pe modelul european, împreuna cu organizatorii, vor parcurge cei aproximativ 100 km de drum roman ce leaga Turda (Potaissa) de Rosia Montana (Alburnus Maior). Pe traseu, se va pregati marcarea si cartografierea drumului roman, vor fi inventariate monumentele culturale si naturale limitrofe. Vor avea loc întâlniri cu locuitorii si autoritatile comunelor de pe traseu, înregistrându-se problemele sociale si ecologice ale regiunii.
Programul de seara va fi dedicat cursurilor de specialitate sustinute de cadre didactice din universitati din România, Franta si Italia.
22 august 2009, la ora 16.00: Festivitatea de deschidere a Universitatii de Vara va avea loc la
sediul din Turda al Fundatiei Ratiu, (Piata 1 Decembrie, nr 1, Turda, Judetul Cluj).
4 septembrie 2009, ora 16.00: Festivitatea de închidere a lucrarilor programului si decernarea
certificatelor de participare va avea loc la Casa de cultura din Rosia Montana.
Materialele fotografice si informationale culese în cadrul Programului vor constitui obiectul unui volum editat si al unei expozitii la Muzeul Taranului Român din Bucuresti.
Partenerii UdV RPER 2009
Institutul Cultural Român, ICOMOS, Centrul de studii romane al Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca, Centrul de cercetare IPCTE al Universitatii Lucian Blaga Sibiu, Muzeul Taranului Român, Muzeul National al Unirii Alba Iulia, Muzeul « Pamfil Albu » Lupsa, Fundatia Ratiu Turda, Fundatia ProPatrimonio, Clubul Montan Apuseni, Asociatia Alburnus Maior, Asociatia EcoAssist, Asociatia Bate Saua.
Parteneri media
TVR Cultural, revista Idei în Dialog, revista Observatorul Cultural, revista Orizont, revista Formula As, cotidianul Ziua, Radio Guerilla, Radio Blaj, Radio Cluj, Radio Reîntregirea Alba Iulia.
CONTACTE: rper.romania@yahoo.com
In atentia :
Conf. univ. dr. Horia Ciugudean, Director UdV RPER 2009, vicepresedinte RPER -Ro
Stefana Bianu, Coordonator UdV RPER 2009, presedinte RPER - Fr
Flaviu Barbacaru, Responsabil imagine UdV RPER 2009, vicepresedinte RPER – Fr
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu