sâmbătă, 30 mai 2009
Seica Mare /Fiii satului duminica
Ce frumos, poate dau o fuga... fiul ratacitor si nerecunoscator.
portocale
vineri, 29 mai 2009
Veveritele in Anglia
Cand am stat in Anglia am vazut o singura data o veverita rosie, in rest doar de cele gri. Adorabile si unele si altele, de aici si tristetea campaniei. Nu am observat insa pe nimeni sa atace veveritele gri. Municipalitatea lasa tot timpul zone necosite pentru a proteja habitatul lor. In campusuri si parcuri sunt prezente zilnice, foarte sociabile si atat de simpatice.
sursa> The Guardian.
EBA si drogurile usoare
Problema este ca va ajunge in Parlamentul European.
Jalnic!
mai multe aici
joi, 28 mai 2009
Dinescu, 009, scriitorul dinescu a revenit...
Frumos Conasule', ca pe vremuri.
Premiile Filialei Sibiu pe anul editorial 2008
Premiile Filialei Sibiu pe anul editorial 2008 | | | |
Written by Administrator |
Tuesday, 19 May 2009 19:14 |
Festivitatea de acordare a premiilor Filialei Sibiu a USR pentru anul editorial 2008 va avea loc miercuri, 10 iunie 2009, la Biblioteca ASTRA, Corpul B. Juriul este format din Ilie Guţan (preşedinte), Dumitru Chioaru, Ion Dur, Ana Selejan şi Joachim Wittstock. Vor fi acordate următoarele premii: Opera Omnia, Cărţile Anului 2008, Debut, Premii speciale. Sunt invitaţi să participe la acestă sărbătoare membrii Filialei, precum şi toţi iubitorii de literatură din oraşul nostru. mai multe pe http://uniuneascriitorilorsibiu.ro/ |
Actualitatea Cercului Literar de la Sibiu - sympozion
Actualitatea Cercului Literar de la Sibiu | | | |
Written by Ioan Radu |
Thursday, 28 May 2009 08:18 |
În zilele de 23 şi 24 mai a. c. s-a desfăşurat la Sibiu cea de-a şaptea ediţie a Simpozionului Naţional „Actualitatea Cercului Literar de la Sibiu”, în organizarea Revistei Euphorion şi Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Sibiu, cu sprijinul financiar al Uniunii Scriitorilor, Consiliului Judeţean Sibiu – Teatrului GONG şi Consiliului Local – Casei de Cultură a Municipiului Sibiu. Temele acestei ediţi au fost „Euphorionismul” şi „Revista Euphorion – 20 de ani de apariţie”. Simpozionul s-a desfăşurat la Biblioteca ASTRA şi la Cafeneaua Artiştilor „Art-Cafe” din Sibiu. Au participat cu comunicări referitoare la Cercul Literar şi moştenirea sa culturală, prezentări şi lansări de carte scriitori din străinătate, din ţară şi din Sibiu, între care Ion Pop, Cornel Ungureanu, Andrei Zanca, Nicolae Oprea, Caius Dobrescu, Adrian Lăcătuş, Rodica Ilie, Dumitru Chioaru, Ilie Guţan, Andrei Terian, Joachim Wittstock, Radu Vancu, Silviu Guga, George V. Precup, Rodica Grigore, Emil Cătălin Neghină, Ioan Mariş, Ioan Radu Văcărescu. Cu prilejul simpozionului, un juriu format din membrii redacţiei revistei, Dumitru Chioaru (redactor-şef), Andrei Terian şi Ioan Radu Văcărescu, au acordat Premiul Euphorion pe anul 2009 profesorului, criticului şi istoricului literar Cornel Ungureanu. Simpozionul s-a încheiat, după tradiţie, cu o lectură publică a poeţilor prezenţi la Sibiu. Comunicările prezentate vor fi publicate în numărul dublu, mai – iunie (5 – 6), al Euphorionului, la 20 de ani de la apariţia primului număr al revistei sibiene (aprilie 1990). mai multe pe http://uniuneascriitorilorsibiu.ro/ |
META4- Photo Exhibition by Radu Stanese - joi 4 iunie 2009, orele 20.00
Muzeul National Brukenthal - EATA – expoziţie de Katja Eliad
Muzeul National Brukenthal AŞ VREA SĂ FIU CA TINE - expoziţia de Ulrike Ettinger
Comunicatul oficial primit de la Brukenthal>
Vernisaj: vineri, 29 mai, ora 13:30, la Galeria de Artă Contemporană (str. Tribunei, nr.6). Expoziţia va fi deschisă până în data de 12 iulie.
AŞ VREA SĂ FIU CA TINE - expoziţia de Ulrike Ettinger
...după Grigorescu şi Matisse. O nouă ordine a vizualului
Timp de 2 secole, până la momentul de anulare totală impus de realismul socialist, pictura românească a fost obsesiv dominată de imaginea perfectă a ţărăncii cu maramă şi costum flamboaiant, care indiferent de situaţie, avea un chip luminos, o privire îngăduitoare, un zâmbet atrăgător şi o atitudine uşor severă şi controlată. Aceasta avea să devină şi prototipul femeii din Est, codul de recunoaştere şi identificare.
Ulrike Ettinger preia această imagine idealizată şi o trece prin filtrul istoriei artei şi mentalităţilor, pentru a articula un demers vizual, estetic, etic şi critic. Ulrike Ettinger îşi alege câteva elemente pe care le desfăşoară, le dezvoltă şi le reface - costumul, privirea şi zâmbetul. Folosindu-se de fotografii de la începutul secolului 20, de tăieturi din ziare şi de o cercetare etnografică aprofundată, artista creează o istorie alternativă bazată pe o vizualitate strict controlată şi pe o identitate conştient asumată. Nu eşti ceea ce eşti, ci trebuie să descoperi cine eşti. Modelul de gândire european îţi impune redimensionarea realităţilor naţionale, dar nu îţi garantează apartenenţa la o structură ideologică; există o singură realitate: trecutul trebuie muzeificat, pentru a nu suferi nicio alterare şi pentru a ne lua măsuri de precauţie. Însă Ulrike Ettinger propune o altă strategie - trecutul poate fi modificat prin reîntoarcerea emoţiilor...Imaginea iconică a femeii îmbrăcate în costum popular, care îşi schimbă rolul de obiect decorativ cu acela de element cheie, propune o istorie alternativă, cu o nouă dimensiune, bazată pe chestionarea critică a imaginilor istorice...acolo, în acea imagine, poţi fi chiar tu, trebuie doar să-ţi imaginezi, trebuie doar să-ţi descompui amintirile şi senzaţiile. Tu nu eşti un produs, eşti o persoană. Tu nu vii din trecut, ci exişti, eşti aici lângă mine şi faci parte din lumea mea. Liantul acestor senzaţii şi momente din diverse istorii personale uitate sau din istoria fie ascunsă, fie fabricată a unei naţiuni este portul popular - în acele clipe de sinceritate absolută, când doi băieţi merg mândri pe uliţa satului, când fata acceptă atotştiutoare invitaţia la dans a unui tânăr chipeş sau când, din nevoia de control absolut, un dictator ordonă reîntoarcerea în masă la tradiţiile satului.
Urmărind discursul lui Ulrike Ettinger, ne putem întreba dacă costumul popular nu este o simplă comandă vestimentară, produs al unui trecut supradimensionat? Sau este o portiţă mereu deschisă către redescoperirea identităţii unei naţiuni?
În expoziţia gândită pentru spaţiul Galeriei de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal, artista va selecta o lucrare din colecţia de artă românească, în jurul căreia va trasa discursul vizual şi va evidenţia momentele de intensitate din propria ei biografie. Nu este vorba despre o expoziţie istorică, ci este vorba despre o cercetare axată pe vizualitate şi pe consecinţele acesteia.
text de Anca Mihuleţ
miercuri, 27 mai 2009
activitati pedagogice /jucarii -Muzeul Astra Sibiu
PARCUL TINERETULUI, SIBIU
30 MAI – 1 IUNIE 2009
Sâmbătă, 30 mai
10.00 Deschiderea oficială a Târgului Naţional de Jucării, ediţia a II-a
10.00 - 19.00 Desfăşurarea târgului
Spectacole
12.00 ♦ Corul claselor gimnaziale, Colegiul Naţional „ Gheorghe Lazăr” Sibiu, instructor prof. Paul Miereanu
13.00 ♦ Teatrul Gong, spectacol interactiv pentru copii, Ga Ga Ga şi alţii ca el
17.00 ♦ Ansamblul „Zestrea”, Gherla, judeţul Cluj. Şezătoarea, instructori: Marilena Zegrean Istici şi Constantin Istici.
18.00 ♦ Palatul Copiilor Sibiu:
Formaţia de muzică uşoară şi jazz, instructor prof. Constantin Iridon
Dans modern, instructor prof. Ibolya Cristea
11.00 – 13.00 ♦ Demonstraţii practice de confecţionat păpuşi în port popular,Clasa a IV-a, Şcoala „Regina
ghiorghies simona: Să descoperim jucăriile, să colorăm timpul copilăriei, să meşterim podoabele adolescenţei, să învăţăm jucându-ne.
10 – 19 ♦ Confecţionat morişti cu Emanuela Câmpean şi Adriana Capotă
10 – 19 ♦ Puzzle, Carte de colorat, Abc cu Emanuela Campean şi Adriana Capotă
10 – 19 ♦ Confecţionat păpuşi din aţă cu Simona Ghiorghieş şi Mihaela Arsenie Andre
10 – 12 ♦ Confecţionat origami cu Alexandra Todoran
10 – 17 ♦ Să desenăm poveşti, să povestim desene! cu Paula Mihalache
14 – 16 ♦ Forme din ipsos pictate cu Cristina Dăneasa
17 – 19 ♦ Cercei din mărgele cu Gabriela Negoiescu
10 – 19 ♦ Micul bancher - ore de educaţie bancară, Procredit Bank Sibiu
Duminică, 31 mai
10.00 - 19.00 Desfăşurarea târgului
Spectacole
11.00 ♦ Şcoala Numărul 9 „ Mihai Eminescu”. Dansuri româneşti, germane, americane, cântece populare, instructor prof Marianne Arsenie Andre, Silvia Gligor, Lucia Stănică, Marlena Albăstroiu, Maria Roşca, Eugenia Vâlcu, Roxana Turean
12.00 ♦ Colegiul Tehnic Independenţa Sibiu. Dansuri moderne, instructor Carmen Merlan
Să descoperim jucăriile, să colorăm timpul copilăriei, să meşterim podoabele adolescenţei, să învăţăm jucându-ne.
10 – 19 ♦ Confecţionat morişti cu Emanuela Câmpean şi Adriana Capotă
10 – 19 ♦ Puzzle, Carte de colorat, Abc cu Emanuela Câmpean şi Adriana Capotă
10 – 19 ♦ Confecţionat păpuşi din aţă cu Simona Ghiorghieş şi Mihaela Arsenie Andre
10 – 12 ♦ Confecţionat origami cu Alexandra Todo
Rosia Montana
Blestemul aurului - film realizat de Radu Ciobotea , 2008.
Mai jos un articol mai amplu despre problema>
TÎNĂR, CAUT POLITICA. O nouă ficţiune de aur
Autor: Mihnea BLIDARIU
Sursa: www.observatorcultural.ro
Au unii, în România, talentul de-a ne face să credem că există contexte şi situaţii care, în fapt, lipsesc cu desăvîrşire. Sîntem bombardaţi cu ştiri şi noutăţi despre lucruri care sînt, la urma urmei, pură ficţiune. Să luăm un exemplu…
De puţină vreme, Roşia Montană Gold Corporation (fost Gabriel Resources, fost… Roşia Montană Gold Corporation) a demarat o nouă campanie de imagine, construită de agenţia Leo Burnett şi de Bogdan Naumovici (îl ştiţi, băiatul ăla grăsuţ care comenta în stil neaoş episoadele din Seinfeld). În spotul publicitar al campaniei, se vorbeşte de „noul proiect“ de la Roşia Montană, care „aduce“ statului român 4 miliarde de dolari. Problema spotului este că vorbeşte despre ceva ce nu există: nici vorbă de un „proiect nou“, e acelaşi proiect, respins de instanţele judecătoreşti prin hotă-rîri definitive şi irevocabile; nici vorbă să „aducă“ ceva statului român, dar e adevărat că a adus „ceva“ multor reprezentanţi ai statului roman, din guvernările Năstase, Tăriceanu şi Boc…
Nu înţeleg de ce o agenţie respectabilă de publicitate ia parte la o asemenea cacealma, menită doar să-i creeze subalternului domnului Mazăre, domnul Nemirschi, marioneta de la Mediu, o acoperire sub care să poată da undă verde proiectului, aşa cum a făcut-o şi Sulfina Barbu, pentru ca acesta să se poticnească în instanţe, din nou. Mă rog, probabil că o fi şi Leo Burnett în criză şi nişte bani în plus nu strică. Oricum, nu cred că cineva se mai lasă păcălit de campaniile RMGC, oricîte miliarde ar promite ele. Cu banii băgaţi în aceste campanii, dacă într-adevăr le pasă de Roşia Montană, după cum declarau sus şi tare, canadienii puteau să repare drumurile comunale, să restaureze casele de patrimoniu, să reabiliteze şcoala şi biserica. A, scuze, am uitat: dacă ar fi să demareze proiectul, toate astea oricum nu vor mai exista!...
Acest gen de periodice „aventuri pe micul ecran“ ale RMGC demonstrează, poate, nu atît prostia directorilor firmei, cît prostia partenerilor lor români de giumbuşlucuri poleite cu aur. Pentru că, atît politicienii români, cît şi publicitarii români sînt convinşi că ei dictează opinia generală, seteaza trendul şi ne manipulează minţile. Să fim serioşi: trei sferturi dintre români dorm pe ei, un sfert visează să emigreze şi noi, ăştia de stăm treji, n-avem de gînd să ne lăsăm adormiţi de poveştile cu milarde de dolari ale domnului Naumovici…
marți, 26 mai 2009
Campania Antimitocanie :)
In sfarsit avem un Atlas de Mitocanie Urbana a celor de la radio Guerrilla.
2 specimene:
Nu ii iertati!!!
P. S. 5 definiţii pentru mitocan conform www.dexonline.ro
MITOCÁN, mitocani, s.m. Om cu comportări grosolane, vulgare; bădăran, mojic. ♦ (Înv.) Locuitor de la periferia unui oraş. – Mitoc + suf. -an.
Sursa: DEX '98
MITOCÁN adj., s. bădăran, grosolan, mahalagiu, mârlan, mârlănoi, mocofan, mojic, necivilizat, nepoliticos, ordinar, ţărănoi, ţoapă, ţopârlan, vulgar, (pop.) mocan, mocârtan, modârlan, pădureţ, râtan, ţopârcă, (reg.) mocodan, mocofănos, modârlău, modoran, mogâldan, necunoscător, negândit, negreblat, (Mold.) ghiorlan, (Transilv.) grobian, (înv.) gros, (fig.) necioplit. (Un om ~.)
Sursa: Sinonime
MITOCÁN s. v. mahalagiu.
Sursa: Sinonime
mitocán s. m., pl. mitocáni
Sursa: Dicţionar ortografic |
MITOCÁN ~i m. Persoană care vădeşte lipsă de educaţie; om cu apucături grosolane; bădăran; mârlan; mojic; mahalagiu. /mitoc + suf. ~an
Sursa: NODEX |
luni, 25 mai 2009
cine o sa castige campionatul
As rade din greu sa se poticneasca Dinamo la Brasov si pe Arges la vale...
Cel putin Unirea se comporta mult mai civilizat decat barbarii din capitala...
>)
primele impresii despre post
Primele impresii:
1. primul obiectiv, sa imi revina pofta de mancare, a fost indeplinit. Mananc foarte bine, cu pofta mare si fericire.
2. Am diversificat tipurile de alimente, chiar daca am folosit doar pe cele origine vegetala, netratate si nemodificate. Dincolo de painea de casa si ulei de masline extravirgin mai merg: cerealele cu fructe, mamaliga cu gem (Hmmm nu am mai mancat de mic si este excelenta), mamaliga cu struguri, rosii cu busuioc si ulei de masline- ceva de genul Bruschetei, cartofi prajiti in ulei de palmier, cartofi copti, salata de cartofi cu vegetale, brocolli, morcovi, orez etc. Nu uitati de fructe - cat mai multe si mai diversificate.
Cu soia este OK daca o luati si o preparati voi, dar genul de produse semipreparate ca tofu, lapte etc. nu imi prea inspira incredere, cititi doar eticheta si vedeti cate E-uri sunt incluse.
Daca tot tin post macar sa il tin sanatos!
3. pe plan spiritual, mici gene de lumina. Am inceput sa fiu mai sensibil la cei care nu au de mancare... si sunt mult mai multumit de viata pe care o am... chiar se poate cu mult mai rau.
Nu stiu cum, dar se pare ca ma rog mai des decat inainte... fara explicatii, poate doar discutia in sine sa duca la acest rezultat? So, I am hope more!
Ce pot sa recomand altceva decat:
:)
Amintiri de pe Golcin
SUS PE GOLCIN
de Ioan Radu Vacarescu
Sus pe muchea Golcinului
în ierburi învolburate sub vântul roșu de-apus
la marginea de cer a pădurii de fag
pe covor de tufe de afin
și smirdar cu florile roze
acolo m-am dus
și stau întins
cuprins de letargia
celei mai visate dintre gnoze
Mai jos trupul uriașului mesteacăn
doborât vara trecută de trăznet e-acum cuib
de furnici și adăpost de păstori la vreme mare
coaja lui a rămas albă ca laptele
inima lui scobită de fulger pare-o arcă
ancorată în coasta muntelui
ca o argintată de sine uitare
Stau sus pe muchea Golcinului
în marea de ierburi purpurii
am găsit o limbă de pământ înflorit
am găsit pădure bătrână și apă curată
o lume cât de bună poate fi lumea
cea mai simplă dintre gnoze -
chiar sfânta letargie atâta de mult căutată
Golcin - vârf pe cumpăna de ape Cibin - Sadu
Din volumul GNOZE
Editura AXA - Botoșani, 2004
Transilvania - Ioan Alexandru
TRANSILVANIA
de IOAN ALEXANDRU
Indurand am devenit o tara
Sa nu ma tem de nimeni pe pamant
Si in genunchi la candela de seara
Sa propasim in ce va fi mai sfant.
Daca sporit-am in ceva anume
N-au fost averi si-un trai nesabuit
Ci-mpodobiti cu cealalta lume
Puterea milei nu ne-a ocolit.
Inconjuram altarul jertfitor
Din grija potirului cu inviere
Din tata-n fiu ma stiu nemuritor.
Family weekend - Albota, Beautiful Romania
Privelistea catre Rezervatia Naturala Arpasel este de poveste Spatiul pastravariei pensiune este mai mult decat generos, iar serviciile sunt mult peste 4 stele. Ideal pentru romantici si familisti. Serviciile sunt integrate, se ofera produse bio din pastravaria proprie si din ferma Poienita. Au cai si ponei pentru calarie, atv-ri pentru rupt gatul si zona de pescuit pentru impatimiti. Locul de joaca pentru copii este foarte bine realizat, aproape de terasa resturantului.
Cu greu gasesti in weekend locuri la terasa. La cazare au 42 de camere cu 108 paturi, in mai multe vile. Se pot cumpara produse bio pentru cei de acasa.
Se vede ca patronul este un profesionist.
Vedere dinspre locul de joaca-terasa restaurant, catre Valea Arpaselului si catre Pastravarie.
Vedere dinspre Pastravarie, catre vila Albota si terasa restaurant.
Competitia- Cine creste mare sa ajunga pe gratar!
Si premiul cel mare pentru cei mai cuminti baieti > Valea Arpaselului si zona de creasta!
Multam Nasu' !
joi, 21 mai 2009
Concursul european pentru Premiul "Tinerete si Dezvoltare" 2008/2009
varste cuprinse intre 16 si 18 ani, din toate cele 27 de state membre ale
Uniunii Europene, pot trimite afise sau prezentari multimedia pe trei
teme: egalitate intre sexe, copii si tineri si diversitate culturala.
Toate lucrarile trebuie sa cuprinda doua parti: un mesaj scurt si o
lucrare artistica sub forma de fotografie, afis sau film video. Toate
lucrarile trebuie asociate unei scoli.
Informatii detaliate privind Premiul "Tinerete si Dezvoltare" 2008/2009
(teme, regulament, galeria lucrarilor inscrise, premii) pot fi accesate
pe: http://www.dyp2008.org
http://www.dyp2008.org/ww/ro/pub/dyp2008/index.htm
Concursul pentru Premiul "Tinerete si Dezvoltare" pentru scoli este
organizat de European Schoolnet si finantat de Directoratul General pentru
Dezvoltare al Comisiei Europene.
stire preluata de pe EuroActiv
21 Mai - La Multi Ani Constantin si Elena
Numele Constantin este de origine latina si vine de la constans, constantis ("constant", "ferm").
Elena - Stravechiul nume Helene este explicat de unii prin gr. helane ("torta", "faclie", dar si "foc sacru", la sarbatorile numite Heleneia, dedicate zeitei Artemis), iar de altii prin gr. hele ("lumina arzatoare a soarelui").
miercuri, 20 mai 2009
de astazi intru in post
Pentru inceput, o sa renunt la tot ce este animal miercurea si vinerea.
De dimineata am mancat o banana iar la amiaza am luat doua feli de paine de casa si si ulei de masline extravirgin.
E un punct de plecare si sa nu uitam> "Feriţi-vã de a măsura postul cu o simplă înfrânare în ale mâncării. Cei ce se înfrânează de la mâncare, dar au purtări rele, se aseamănă diavolului care, deşi nu mănâncă nimic, nu încetează să păcătuiască" - Sfântul Vasile cel Mare
O sa revin cu impresii!!!
PEISAJELE DEPĂRTĂRII ÎN CULORILE PICTORILOR ROMÂNI.
Expoziţia va fi deschisă până în 5 iulie.
Prilej de a oferi publicului vizitator lucrări inedite sau rar valorificate expoziţional, expoziţia Peisajele depărtării în culorile pictorilor români se constituie într-o călătorie imaginară intermediată de lucrări de pictură şi grafică din prima jumătate a secolului al XX-lea, ce provin din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal şi cea a Muzeului de Artă Braşov. Sunt expuse tablouri şi acuarele din creaţia unora dintre cei mai importanţi pictori români ai primei jumătăţi a secolului trecut: Theodor Pallady, Nicolae Dărăscu, Ion Ţuculescu, Elena Popea, Hans Eder, Theodorescu Sion, C. Cuţescu-Storck, Michaela Eleutheriade, Samuel Mützner ş.a.
marți, 19 mai 2009
Cartea de vizita- toaleta
ANAT a identificat deja cateva locatii cu probleme.:
-manastirile din Bucovina
-cetatile medievale din Transilvania
-sosele din zone de interes turistic (Bucovina, Dobrogea- Delta Dunarii)
-muzee la nivel national
-toalete insalubre la diverse restaurante si baruri din zone turistice si destinate doar consumatorilor (Sinaia, litoral)
-diverse locatii pe litoralul romanesc
-diverse orase turistice
Initiativa este excelenta pentru topul RUSINICA...!!!
Mai multe aici.
Memorialul durerii - rezistenta in munti
partea 1
partea 2
partea 3
partea 4
partea 5
partea 6
A fost publicata si transcrierea filmului.
Povestea lui OMU
Ioan Radu Văcărescu
Moartea lui Omu
O poveste din cartierul de vest.
Omu nu era deloc un om obişnuit.
În ziua aceea, Omu a ieşit abia pe la cinci.