vineri, 15 mai 2009

tocanita de pipote si inimi de pui

Astazi sunt filozof, m-am intalnit in oras cu poeti si literati. Am baut o bere blonda cu alcool la Juventus pe Corso. Si deja incep sa ma gandesc la viata, la tipologia oamenilor...
Ajung acasa si mananc felul I, supa de taitei cu grasime si carne de gaina de casa. Si cum stau eu asa, cu foamea in creier (dupa o bere senzatia este acuta) mi-am amintit de o tava cu inimi si pipote de pui, cumparata aseara de la Billa din zona cu marfuri necongelate.

Din acest moment las filozofia si literatii si trec la lucruri mai aproape de inima si de stomac. Viata merita traita si incercata!

M-am apucat de gatit cu gusturile si greselile trecutului in minte:

1. Se aduce tava cu inimi si pipote. A mea are aproximativ 1 Kg. Se dezvirgineaza punga vidata. Se pun pipotele si inimile in apa cu sare pentru 15-20 minute ca sa piarda sangele.

Dupa ce a trecut termenul se pune o oala la foc si se fierbe apa cu sare. Cand apa fierbe se pun pioptele si inimile la oparit. le lasam sa elimine diferite spume, mizerie si sange...
Cand fierbe continutul, strecuram pipotele si le spalam cu apa rece. Pipotele se taie bucatele, la fel si inimioarele mai maricele.

2. Cautat in frigider dupa ceapa verde si praz. Se marunteste prazul si ceapa. Se caleste in 80 grame de unt, intr-o cratita (eu am folosit o tigaie inalta de teflon). Adaugam dupa si ulei de masline extravirgin. Focul trebuie sa fie potrivit, nu mare!!!! dar nici foarte mic.

3. Dupa ce se caleste ceapa si prazul adaugam pipotele si inimioarele, amastecam continuu. Dupa 5-8 minute adaugam apa (nu multa- trebuie sa fie scazuta), acoperim si lasam sa fiarba la foc mic.

4. Dupa inca 45-50 de minute vedem daca pipotele sunt fragede si putem sa adaugam 2-3 rosii, taiate felii (in prealabil le decojim). Nu de alta, dar fara rosii are o culoare ciudata, albicioasa, deh fiarta in unt...
Mai lasam 8 minute dupa care se pune sare dupa gust, piper, busuioc, 3 catei de usturoi si altele (dupa fiecare). Eu am adaugat busuioc, cimbru si oregano, care merg excelent la sosul de rosii. Am stins focul si inca 10 minute am lasat amestecul sa primeasca aromele.


5. Inainte ca pipotele sa fie gata, pregatim de fiert o oala cu apa si facem o mamaliga. Indicat ar fi sa fie malai de casa... dar, din nefericire, eu am doar de cel din magazin (grisat).
6. asteptati sotia cu masa pusa, aromele de busuioc sa pluteasca in curte, vasele trebuie spalate, pentru a creste efectul :)
Va garantez ca vecinilor le sta inima in piept si au probleme cu saliva (ii vad deja).

Va spun pofta buna...

PS adaug dupa masa si somn si pozele :)

Un comentariu:

  1. Draga Suca-sot-model,
    Observ cu placere ca suprafata aragazului de la sfarsitul pregatirilor e la fel de curata ca la inceputul lor. Ce bine ar fi daca sotul meu ar fi la fel de grijuliu :)

    RăspundețiȘtergere